Προσθαφαίρεση μικροεφαρμογών στη μπάρα εργασίας

Στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης, στη μπάρα εργασίας, υπάρχουν διάφορα εικονίδια.
Αυτά είναι μικροεφαρμογές, που δημιουργήθηκαν για να τοποθετηθούν και να τρέχουν αποκλειστικά από κει.
Οι μικροεφαρμογές μπάρας, είτε είναι πληροφοριακού χαρακτήρα (μας δείχνουν απλά κάποιες πληροφορίες, όταν κινήσουμε πάνω τους το δείκτης του ποντικιού), είτε εκτελούν κάποιες λειτουργίες (με κλικ ανοίγουν μενού επιλογών).

Το Linux Mint, διαθέτει μια γκάμα μικροεφαρμογών, που σχεδιάστηκαν για το περιβάλλον Cinnamon. Το πρόβλημα με αυτές είναι, πως οι περισσότερες, αν όχι όλες, σχεδιάστηκαν για παλιότερες εκδόσεις του Cinnamon, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά ή και καθόλου με την τελευταία έκδοσή του.

Προσοχή! Άλλο πράγμα είναι ο αριθμός διανομής του λειτουργικού Linux Mint (π.χ. 18, 19, 19.2) και άλλο ο αριθμός έκδοσης του Cinnamon.  
Ακολουθεί εικόνα με πληροφορίες ενός συστήματος, όπου αναφέρονται οι εκδόσεις, τόσο του λειτουργικού συστήματος, όσο και του Cinnamon:

Η διαδικασία προσθήκης μικροεφαρμογής μπάρας είναι η ακόλουθη:

Δεξί κλικ πάνω στην μπάρα, ώστε να εμφανιστεί μενού επιλογών, όπου επιλέγουμε “Προσθήκη μικροεφαρμογών στον πίνακα“.

Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαχείρισης μικροεφαρμογών. Από επιλογή του συστήματος, υπάρχουν κάποιες μικροεφαρμογές εγκατεστημένες στον υπολογιστή μας. Αυτές εμφανίζονται ως διαθέσιμες, όταν είναι ενεργοποιημένο το κουμπί “Διαχειρίζομαι“. Μπορούμε να επιλέξουμε αυτή που θέλουμε και κάνοντας κλικ στο κουμπί με την ένδειξη “+”, θα εγκατασταθεί:

Αν όμως κάνουμε κλικ στο κουμπί “Μεταφόρτωση“, τότε θα εμφανιστεί μια άλλη λίστα με μικροεφαρμογές, που για να τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τις κατεβάσουμε πρώτα από το διαδίκτυο. 

Την πρώτη φορά που θα επιλέξουμε να δούμε τις μικροεφαρμογές στο διαδίκτυο, θα ερωτηθούμε αν επιτρέπουμε στο σύστημα να ενημερώσει τη μνήμη cache με τη λίστα των online μικροεφαρμογών. Φυσικά και ΝΑΙ.

Αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση της cache, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες online μικροεφαρμογές. Επιλέγουμε την μικροεφραμογή που θέλουμε και κάνουμε κλίκ στο κουμπί με το βελάκι για να την κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας. Στο παράδειγμα έχουμε επιλέξει την μικροεφαρμογή “Multi-core System Monitor“.

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Διαχειρίζομαι” και θα δούμε την μικροεφαρμογή στις διαθέσιμες. Την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο κουμπί “+”.

Η εφαρμογή θα εγκατασταθεί και θα εμφανιστεί το σχετικό εικονίδιο στη μπάρα εργασίας.

Απεγκατάσταση μικροεφαρμογής από τη μπάρα εργασίας:

Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο της μικροεφαρμογής και επιλέγουμε “Αφαίρεση Multi-core System Monitor”.

Η μικροεφαρμογή θα αφαιρεθεί και το αντίστοιχο εικονίδιο θα πάψει να εμφανίζεται.

Σημείωση: Όταν αφαιρούμε μια μικροεφαρμογή από τη μπάρα εργασίας, αυτή δεν διαγράφεται από το σύστημα μας.
Δηλ. αν αλλάξουμε γνώμη και θελήσουμε να την εγκαταστήσουμε ξανά, δεν θα χρειαστεί να γίνει λήψη της εκ νέου από το διαδίκτυο.

Απάντηση