Εγκατάσταση – Απεγκατάσταση εφαρμογών

Το Linux Mint, όπως σχεδόν όλες οι διανομές Linux, διαθέτει δικό του σύστημα εγκατάστασης – απεγκατάστασης εφαρμογών.

Όλες οι εφαρμογές, που θα χρειαστεί  ο μέσος χρήστης, είναι διαθέσιμες δωρεάν (σε ελάχιστες έως μηδαμινές περιπτώσεις κάποιος θα χρειαστεί να αγοράσει εμπορικό λογισμικό).

Για την εγκατάσταση εφαρμογών, απαιτείται ο υπολογιστής μας να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι η παρακάτω:

Κλικ στο μενού έναρξης εφαρμογών και μετά κλικ στο “Διαχειριστή λογισμικού“.

Εμφανίζεται το παράθυρο του Διαχειριστή Λογισμικού. Εκεί μπορούμε να πλοηγηθούμε στις κατηγορίες λογισμικού και να επιλέξουμε κάποια εφαρμογή προς εγκατάσταση:

Για παράδειγμα , αν επιλέξουμε την κατηγορία “Ήχος και βίντεο”, θα εμφανιστεί η λίστα με τις διαθέσιμες εφαρμογές της συγκεκριμένης κατηγορίας. Έστω ότι θέλουμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή “Audacious”.  Κάνουμε κλικ πάνω στο όνομα της εφαρμογής:

Θα εμφανιστούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής.
Κάνοντας κλικ στο “Εγκατάσταση“, το λογισμικό της εφαρμογής θα ληφθεί από το διαδίκτυο και θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας:

 Θα μας ζητηθεί έγκριση, σε περίπτωση που η εγκατάσταση της εφαρμογής απαιτεί την παράλληλη εγκατάσταση άλλου λογισμικού, το οποίο απαιτεί η εφαρμογή για να λειτουργήσει. Επίσης, θα μας ζητηθεί ο κωδικός μας.

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα δούμε το εξής:

Μας δίνονται επιλογές, είτε να εκκινήσουμε την εφαρμογή, είτε να την απεγκαταστήσουμε.

Γενικά, για να κάνουμε απεγκατάσταση μιας εφαρμογής, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτήν της εγκατάστασης, με τη διαφορά ότι όταν επιλέγουμε μια εφαρμογή από τη λίστα, μας δίνει τη δυνατότητα απεγκατάστασης, κάνοντας κλικ στο “Αφαίρεση”.

Να σημειωθεί ότι αν ξέρουμε το όνομα μιας εφαρμογής, δεν είναι ανάγκη να την ψάξουμε μέσω της λίστας, αλλά μπορούμε να δώσουμε απευθείας το όνομά της (ή έστω 4-5 γράμματα από αυτό) στο πλαίσιο αναζήτησης του διαχειριστή λογισμικού:

Ένας άλλος τρόπος για να απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, είναι μέσω του μενού εκκίνησης. 
Ανοίγουμε το μενού εκκίνησης, βρίσκουμε την εφαρμογή που θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ πάνω της και επιλέγουμε “Απεγκατάσταση”. Υπενθυμίζεται ότι θα μας ζητηθεί ο το συνθηματικό μας.

Απάντηση