Αυτόματη μετάβαση από κατάσταση αναστολής σε κατάσταση αδρανοποίησης

Εισαγωγή 

Ο υπολογιστής μας μπορεί να βρίσκεται σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας:

1. Κανονική πλήρης λειτουργία: Η οθόνη είναι ανοικτή και ο υπολογιστής είναι πλήρως λειτουργικός

2. Κατάσταση αναστολής (suspend to RAM):  Η οθόνη είναι σβηστή, ο υπολογιστής υπολειτουργεί στο παρασκήνιο, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και τα τρέχοντα δεδομένα της μνήμης RAM δεν έχουν αποθηκευτεί στο δίσκο. Σε αυτή την κατάσταση, μπορούμε να «ξυπνήσουμε» τον υπολογιστή σχεδόν ακαριαία και να επανέλθει αμέσως σε κατάσταση κανονικής πλήρους λειτουργίας και μάλιστα με ανοικτά τα παράθυρα εφαρμογών, όπως ήταν πριν τεθεί σε κατάσταση αναστολής.

3. Κατάσταση αδράνειας (hibernation): Η οθόνη είναι σβηστή, ο υπολογιστής έχει αποθηκεύσει τα τρέχοντα δεδομένα της μνήμης RAM στο δίσκο και έχει κλείσει εντελώς, δηλ δεν καταναλώνει ενέργεια. Σε αυτή την κατάσταση, μπορούμε να «ξυπνήσουμε» τον υπολογιστή πολύ γρήγορα και να επανέλθει αμέσως σε κατάσταση κανονικής πλήρους λειτουργίας και μάλιστα με ανοικτά τα παράθυρα εφαρμογών, όπως ήταν πριν τεθεί σε κατάσταση αναστολής.

Η διαχείριση ενέργειας του υπολογιστή μας, μας επιτρέπει να ορίσουμε ορισμένες παραμέτρους, όπως σε πόσο χρονικό διάστημα θα μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναστολής, όταν δεν τον χρησιμοποιούμε ή πως να συμπεριφερθεί όταν κλείνουμε το καπάκι (περίπτωση laptop) κλπ.

Αυτό που δεν μπορούμε να ορίσουμε είναι ο υπολογιστής μας, αφού μπει σε κατάσταση αναμονή, μετά από κάποιο διάστημα, αυτόματα, να μεταβεί σε κατάσταση αδρανοποίησης.

Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιες ρυθμίσεις που θα γίνουν με το χέρι.

Καταρχήν ο υπολογιστής μας θα πρέπει να υποστηρίζει τη λειτουργία αδρανοποίησης, διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Για να ενεργοποιήσουμε την υποστήριξη αδρανοποίησης στο linux Mint 19.X ακολουθούμε τις οδηγίες που θα βρούμε εδώ (Ενεργοποίηση αδρανοποίησης σε αρχείο σελιδοποίησης (swap)).

Αφού έχουμε εξασφαλίσει ότι ο υπολογιστής υποστηρίζει αδρανοποίηση, θα προχωρήσουμε στις παρακάτω ρυθμίσεις:

Θα πρέπει να μεταβούμε στον φάκελο /etc/systemd/   και να δημιουργήσουμε ένα κενό αρχείο κειμένου με όνομα “sleep.conf“,  που να περιέχει τα παρακάτω:

[Sleep]
HibernateDelaySec=600       

(το 600 σημαίνει δευτερόλεπτα – το σύστημα αφού συμπληρώσει 600 δευτερόλεπτα, δηλ 10 λεπτά, θα αδρανοποιηθεί – μπορούμε να βάλουμε όποιον αριθμό θέλουμε )

Η διαδικασία είναι η παρακάτω:

Ανοίγουμε το διαχειριστή αρχείων Nemo (ή όποιον άλλον προτιμάτε).

Κάνουμε μέσα του δεξί κλικ και επιλέγουμε “Άνοιγμα ως Διαχειριστής“. Θα μας ζητηθεί κωδικός και στη συνέχεια θα ανοίξει το παράθυρο ξανά με αυξημένα δικαιώματα. Εκεί θα πατήσουμε μερικές φορές το βελάκι, πάνω αριστερά, μέχρι να φτάσουμε στο ριζικό κατάλογο. 

Κάνουμε κλικ στο φάκελο “etc“, μετά στο φάκελο “systemd“. Δεξί κλικ και δημιουργία νέου αρχείου (κενού), το οποίο θα ονομάσουμε “sleep.conf“:

Ανοιγουμε το αρχείο που μόλις δημιουργήσαμε και μέσα επικολούμε το παρακάτω:

[Sleep]
HibernateDelaySec=600       

Μετά την πρώτη επανεκκίνηση του υπολογιστή, η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί.

Απάντηση